Moussaka är en välsmakande gratäng med grekiskt ursprung. Aubergine och vildsvinsfärs i kombo med krossade tomater och massor av goda kryddor tar dig med på en smakresa!
ANTAL PORTIONER CA:
4
INGREDIENSER
500 g vildsvinsfärs
1,5 msk flytande matfett
1 auberginer
3 krm salt
750 g potatis
2 gula lökar
2 vitlöksklyftor
200 g champinjoner eller annan valfri svamp
2 msk tomatpuré
cirka 400 g krossade tomater
2 tsk timjan, torkad
2 tsk oregano, torkad
1 tsk salt
2 krm svartpeppar, malen
1 dl mellangrädde
2,5 dl mjölk
2,5 dl riven ost
GÖR SÅ HÄR
Sätt ugnen 200°C.
Smörj en ugnsform med 0,5 msk flytande matfett.
Skär aubergin i cirka 1 cm tjocka skivor. Lägg skivorna i ett durkslag och strö på 3 krm salt. Låt stå cirka 20 minuter så att vätskan dras ut.
Skala och hacka lök och vitlöksklyftor.
Skölj och skiva champinjoner.
Hetta upp resten av matfettet i en stekpanna och låt det bli ljusbrunt.
Stek färs, lök och vitlök. Tillsätt tomatpuré.
Tillsätt krossade tomater, champinjoner, timjan, oregano, salt och svartpeppar. Låt allt sjuda cirka 15 minuter.
Skala och skiva potatis.
Varva potatis, färs och auberginskivor i ugnsformen, avsluta med auberginskivor.
Blanda grädde och mjölk och häll över.
Strö över riven ost.
Grädda cirka 45 minuter, tills potatisen är färdig.
Serveringstips!
Till den här härliga moussakan behövs bara en god sallad, kanske med en vinaigrette?
Recept: AnnaKarin Landin, matkonsult HS Konsult, Elisabet Svensson, matkonsult Hushållningssällskapet Skåne, Eleonor Schütt, matkonsult, Hushållningssällskapet Västra Foto: Thomas Carlén och svensktvildsvinskött.se
Vår policy
Förutom att alltid använda en god glaze när vildsvinsköttet grillas så placerar vi en webbkaka i din dator. Det gör upplevelsen ännu bättre!