Näringsinnehåll
Det är samma fina näringsämnen i vildsvinskött som i annat kött. Det är till exempel högvärdigt protein (23 gram/100 gram kött), järn, magnesium och värdefulla
Kött från vildsvin är ljusare och har en mildare viltsmak än älg- och hjortkött. Det är också lite fetare och saftigare än älg- och rådjurskött. Vildsvinskött är mörkare och har lite mer karaktär än vanligt griskött.
Upptäck vildsvinsköttets olika delar! Av vildsvinsfärs kan du göra vardagsmat som köttbullar, pannbiffar och köttfärssås. Vildsvinsstek tillagad i ugn, på låg temperatur, blir saftig och mör. Eller gör en kryddig pulled pork? Perfekt bjudmat!
Det är samma fina näringsämnen i vildsvinskött som i annat kött. Det är till exempel högvärdigt protein (23 gram/100 gram kött), järn, magnesium och värdefulla
Svenskt vildsvinskött som säljs i matbutikerna kommer från en vilthanteringsanläggning som är godkänd av Livsmedelsverket. Hit lämnar jägarna köttet och här kontrolleras kvaliteten innan det
Om smaken
Vildsvinskött har en tydligare viltsmak än griskött. Smaken har studerats på Högskolan i Kristianstad.
Smaken har också studerats av bedömare på tidningen Buffé.
Kan du laga kycklingkött? Då kan du laga vildsvinskött! I vildsvinskött precis som i kyckling och annat kött kan det finnas oönskade bakterier. Dessa finns i så fall på köttets yta, därför är det viktigt att ytan blir tillräckligt upphettad, till 70˚. Det sker när du exempelvis bryner köttet i smör i en stekpanna. När ytan är tillräckligt upphettad räcker det att köttets innertemperatur är ca 65˚. Vid 70° är köttet helt genomstekt och lite torrare.
När du lagar hamburgare av vildsvinsfärs ska de vara genomstekta, det betyder att innertemperaturen ska vara 70°. För helt kött räcker det att temperaturen är mellan 65-70˚. Skälet är att det är på köttets yta som eventuella bakterier kan finnas och i färsen ingår det ju även kött från ytor.
Filip Fastén, kock restaurang Agrikultur, Stockholm
Här kan du se två filmer där Filip berättar om och tillagar svenskt vildsvinskött i TV4 Nyhetsmorgon.
Per Bengtsson, kreativ ledare och VD, PM & Vänner, Växjö
”Ett riktigt bra rödtjut funkar perfekt till vildsvinskött.”
Jon Bergqvist, sommelier, restaurang Agrikultur, Stockholm
Jägare kan sälja kött från andra vilda djur direkt till butiker och restauranger men det gäller inte för vildsvinskött. Det kontrolleras först, genom provtagning av Statens veterinärmedicinska anstalt (SVA), så att det är fritt från trikiner innan det får säljas vidare.
Det gäller även kött från björn och häst. Även om köttet bara ska ätas i det egna hushållet så ska det vara testat först.
Det är mycket sällan trikiner hittas i vildsvinskött, enligt SVA. Trikiner dör av värme, vissa arter dör när köttet förvaras i frysen. För att vara på den säkra sidan ska innertemperaturen i köttet vara 60-65°.
Tipsa gärna här om ditt bästa recept med svenskt vildsvinskött!
Vår policy