Logotyp Svenskt Vildsvinskött
  • AKTUELLT
  • OM
    • OM VILDSVINSKÖTT
    • OM WEBBPLATTFORMEN
  • INSPIRATION
  • RECEPT
  • KLIMATSMART
  • HANDLA
  • PRESS
  • POLICY
  • AKTUELLT
  • OM
    • OM VILDSVINSKÖTT
    • OM WEBBPLATTFORMEN
  • INSPIRATION
  • RECEPT
  • KLIMATSMART
  • HANDLA
  • PRESS
  • POLICY
Sök
2024-05-16
Månadens viltinspiratör: Lucas Eriksson, känd från Mästerkocken

Viltbiffar med päramos och brunsås

Lucas Eriksson är känd som en av finalisterna i tv-programmet Sveriges Mästerkock 2024. Han charmade tittarna med sitt raka sätt och sin kärlek till viltkött. Han jagar gärna – både vildsvin, rådjur och annat vilt.

På koket.se bjuder Lucas på ett recept på viltbiffar med krämigt potatismos och klassisk brunsås. Enkel vardagsmat när den är som bäst. Vildsvinsfärs passar perfekt till viltbiffarna.

Lucas tycker att det borde serveras mer viltkött runt om i landet.

– Viltkött går att använda till allt, säger han.

Lucas eget intresse för matlagning började tack vare jakten. Han ville själv kunna ta vara på köttet som han och hans farfar fick med sig hem från jakten i skogen.

Här nedan hittar du Lucas recept på viltbiffar med krämigt potatismos och klassisk brunsås.

– Päramoset får gärna vara lite klumpigt, det tycker jag om, säger Lucas. Och lite extra fett och kryddpeppar lyfter smaken på viltbiffarna.

En av hans drömmar är att få göra ett eget tv-program där man får följa med hela vägen från jaktpasset till tillagningen av maten. Nu i sommar driver Lucas kafé i Oskarshamn tillsammans med sin flickvän Felicia.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Se filmen när Lucas lagar viltbiffar på koket.se
Läs Jägareförbundets intervju med Lucas här.
Följ Lucas på Instagram: @drever_jakt

Viltbiffar med päramos och brunsås

Tips! Blir det mot förmodan några biffar över kan du frysa in dem.
  Viltbiffar

  • 1 dl ströbröd (glutenfritt)
  • 2 dl grädde
  • 1 gul lök
  • 500 g viltfärs, till exempel vildsvinsfärs
  • 200 g fläskfärs (eller späck)
  • 2 msk viltfond
  • 1 msk kryddpepparkorn, mortlade
  • salt
  • peppar

 
Potatismos

  • 500 g mjölig potatis
  • 2 dl grädde
  • 2 dl mjölk
  • 100 g smör
  • muskot, riven
  • salt
  • peppar

 

Brunsås

  • 100 g smör, brynt
  • 3 dl grädde
  • 2 msk viltfond
  • 1 dl mjölk
  • majsstärkelse
  • 1 msk kryddpepparkorn, mortlade
  • salt
  • peppar

 

Råröda lingon

  • 2 dl lingon
  • 5 msk strösocker
Gör så här

Potatis

  1. Skala och koka potatisen.
  2. Värm grädde, mjölk och smör i en kastrull. Det går bra att bryna smöret för mer smak.
  3. Blanda gräddblandningen med den kokta potatisen. Smaksätt med muskot, salt och peppar till önskad smak.

 
Rårörda lingon

  1. Blanda lingon med socker, ställ åt sidan.

 
Sås

  1. Blanda alla ingredienser och koka ihop till en fin sås, låt reducera. Red av om så önskas med majsstärkelse.

 
Viltbiffar

  1. Hacka löken och fräs mjuk i olja.
  2. Blanda alla ingredienser till biffarna, om ni har stekfläsk, hacka det fint innan. Tillsätt även stekt lök.
  3. Forma till önskad storlek och stek i smör och olja på medelhög värme så de får en fin yta. Värm sedan i ugnen på 120° tills de är genomstekta.
  4. Servera med råröda lingon, brunsås och mos.
Foto: köket.se
Instagram Facebook-f Envelope

Ett initiativ på uppdrag av Jordbruksverket.

INTEGRITETSPOLICY
Copyright © 2025

Vår policy

Förutom att alltid använda en god glaze när vildsvinsköttet grillas så placerar vi en webbkaka i din dator. Det gör upplevelsen ännu bättre!
Jag förstår