Logotyp Svenskt Vildsvinskött
  • AKTUELLT
  • OM
    • OM VILDSVINSKÖTT
    • OM WEBBPLATTFORMEN
  • INSPIRATION
  • RECEPT
  • KLIMATSMART
  • HANDLA
  • PRESS
  • POLICY
  • AKTUELLT
  • OM
    • OM VILDSVINSKÖTT
    • OM WEBBPLATTFORMEN
  • INSPIRATION
  • RECEPT
  • KLIMATSMART
  • HANDLA
  • PRESS
  • POLICY
Sök
2024-01-15
Kostvetaren Anna K Sjögren:

Så här tinar du vildsvinskött på bästa sätt

Fryst vildsvinskött ska tina snabbt, då bevaras kvaliteten bäst. Det gäller för allt kött och annan mat. Vid snabb infrysning och upptining bildas det små iskristaller i köttet.
– Om det tar lång tid för köttet att bli djupfryst eller tina så bildas det större iskristaller och de orsakar mer skada på köttet, säger Anna K Sjögren, kostvetare.
Här hittar du Annas tips för att du ska kunna tina ditt kött på bästa sätt.

– Iskristallerna som finns i kött och annan mat förändras kontinuerligt när maten ligger i frysen. Det kallas för omkristallisering, säger Anna.
När maten tinar sker det också en omkristallisering, den är extra kraftig i temperaturintervallet mellan -1 och -5 grader.
– De kristaller som bildas då är större och orsakar kvalitetsförändringar i köttet som inte är önskvärda. Därför är det viktigt att köttet passerar det temperaturintervallet så snabbt som möjligt och så blir det om man tinar det snabbt, till exempel i en plastpåse som är nedsänkt i kallt vatten.

Anna K Sjögren
Kostvetare Anna K Sjögren

 

Gör så här:

  1. Ta fram köttet ur frysen.
  2. Låt det ligga kvar i sin plastpåse och sänk ned det i en skål med kallt vatten.
  3. Så fort köttet har tinat, lägg det i kylen om det inte ska användas direkt.
    Det är viktigt att det inte ligger framme i rumstemperatur när det har tinat. I rumsvarmt kött förökar sig bakterier snabbt.
  4. Ta ut köttet ur plastpåsen, torka av det innan du lägger det i stekpannan eller ugnen.

 

Foto råvara: Henrik Lewander
Instagram Facebook-f Envelope

Ett initiativ på uppdrag av Jordbruksverket.

INTEGRITETSPOLICY
Copyright © 2025

Vår policy

Förutom att alltid använda en god glaze när vildsvinsköttet grillas så placerar vi en webbkaka i din dator. Det gör upplevelsen ännu bättre!
Jag förstår