Fryst vildsvinskött ska tina snabbt, då bevaras kvaliteten bäst. Det gäller för allt kött och annan mat. Vid snabb infrysning och upptining bildas det små iskristaller i köttet.
– Om det tar lång tid för köttet att bli djupfryst eller tina så bildas det större iskristaller och de orsakar mer skada på köttet, säger Anna K Sjögren, kostvetare.
Här hittar du Annas tips för att du ska kunna tina ditt kött på bästa sätt.
– Iskristallerna som finns i kött och annan mat förändras kontinuerligt när maten ligger i frysen. Det kallas för omkristallisering, säger Anna.
När maten tinar sker det också en omkristallisering, den är extra kraftig i temperaturintervallet mellan -1 och -5 grader.
– De kristaller som bildas då är större och orsakar kvalitetsförändringar i köttet som inte är önskvärda. Därför är det viktigt att köttet passerar det temperaturintervallet så snabbt som möjligt och så blir det om man tinar det snabbt, till exempel i en plastpåse som är nedsänkt i kallt vatten.
Gör så här:
Vår policy