Logotyp Svenskt Vildsvinskött
  • AKTUELLT
  • OM
    • OM VILDSVINSKÖTT
    • OM WEBBPLATTFORMEN
  • INSPIRATION
  • RECEPT
  • KLIMATSMART
  • HANDLA
  • PRESS
  • POLICY
  • AKTUELLT
  • OM
    • OM VILDSVINSKÖTT
    • OM WEBBPLATTFORMEN
  • INSPIRATION
  • RECEPT
  • KLIMATSMART
  • HANDLA
  • PRESS
  • POLICY
Sök
Bild på Lisa Schneider med son
2024-04-05
Månadens vildsvinsköttinspiratör:

Bonden och jägaren Lisa Schneider

Lisa och hennes familj driver ekologisk lamm- och äggproduktion på Berga gård strax utanför Örebro. Familjen äter ofta vildsvinskött, både till vardag och fest. Fina bitar av vildsvinskött säljs även i familjens gårdsbutik.
Här hittar du Lisas recept på köttfärssås som mättar hela familjen, enkel kålpudding och festmåltiden kotlettrad med hasselbackspotatis, gräddig skysås med ädelost och svartvinbärsgelé.

– Jag upplever att vi har betydligt fler vildsvin här nu än tidigare, säger jägaren och bonden Lisa Schneider. Vi borde ha en bättre strategi för att hålla vildsvinsstammen i schack. Det är viktigt att de inte bökar upp och förstör gårdens mer värdefulla grödor, som till exempel ärtodlingarna.
Lisa tog jägarexamen som 19-åring och hon ser jakten som ett sätt att värna sina djur och grödorna på gården. Tillsammans med sin sambo och sina föräldrar driver Lisa Schneider ekologisk lamm- och äggproduktion samt växtodling på 340 hektar. Till gården hör även 200 hektar skog. Hon är dessutom rådgivare åt branschorganisationen Svenska Ägg och mamma till Casper, sex år.
– Vårt jaktlag består av ungefär fem jägare, säger Lisa. Vi jagar på vår mark, på grannens mark och på arrendemark från kommunen.
Vildsvinen har brett ut sig i området runt gården och Lisa har insett att det kommer att behövas en plan för att förvalta vildsvinsstammen.
– Just nu bökar de mest i skogsmarkerna tack och lov, vi ser spår efter dem i alla våra trattkantarellställen, säger Lisa. Vildsvinen gillar verkligen svamp.
De vildsvin som skjuts levereras till viltslakteriet i Arboga, som ligger sju mil från Berga gård. Här styckas de och sedan säljer Lisa och hennes familj delar av köttet i gårdsbutiken. Resten går till självhushållning och goda vardagsrätter.

 

Följ gärna Lisa på sociala medier:

Facebook
Instagram Lisa
Instagram Berga Skafferi

Godaste vardagsmaten
– Vildsvinskött är jättegott, säger Lisa. Köttfärssås, tacos och grytor är några av våra favoriträtter för vildsvinsfärs och vildsvinskött. Det är ett perfekt all around-kött och det passar både till vardag och fest.
– Kålpudding på vildsvinsfärs är en god rätt som uppskattas av hela min familj. Det är lätt att göra mycket kålpudding och den går utmärkt att frysa.
Köttfärssås och spagetti är en annan familjefavorit.
– För att lura i barnen mycket grönsaker är köttfärssåsen fullproppad med morötter, lök och tomater, säger Lisa.
Till festligare tillfällen serverar Lisa gärna kotlettrad med hasselbackspotatis, gräddig skysås med ädelost och svartvinbärsgelé.
– Själva såsen och köttet går snabbt att laga. Väljer du kokt potatis i stället för hasselbackspotatis är maten klar på en halvtimme, säger Lisa.

Enkel kålpudding på vildsvinsfärs 

En enkel och god rätt som uppskattas av hela familjen. Det är lätt att göra mycket av det här, och det som blir över går utmärkt att frysa in.
(6 portioner)

  1. Koka havreris eller annat närproducerat risalternativ. Jag kokade till ca 6 portioner. Det får gärna vara lite tuggmotstånd kvar.
  2. Stek vildsvinsfärs, jag använde 1 kg vildsvinsfärs. Salta och peppra.
  3. Strimla eller grovhacka ett helt litet vitkålshuvud, och koka det i lättsaltat vatten i några minuter.
  4. Häll ihop allt i något som tål ugn, jag kör gjutjärnsgryta.
  5. Tillsätt kalvfond och grädde, snåla inte! Jag använde 5 dl grädde och ca 1/2 flaska kalvfond.
  6. Blanda ihop och låt puttra i ugnen på ganska hög värme i ca 20 minuter. Kålen på toppen ska få fin färg.
  7. Servera med något grönt och frusna lingon eller lingonsylt.

Köttfärssås och spagetti

Det här kan räcka till både lunch, växande tonårspojkar och matlådor för veckan. För att lura i barnen mycket grönsaker är rätten fullproppad med morötter, lök och tomater. Morötterna är dessutom både rivna och grovhackade för att det ska finnas något för 6-åringen att peta bort.

  1. Riv/grovhacka 5 stora morötter och finhacka 3 stora gula lökar. Fräs detta i smör i stor gjutjärnsgryta.
  2. Stek vildsvinsfärsen bredvid samtidigt, lite i taget, också i smör. Salta och peppra. Jag använde 1 kg vildsvinsfärs.
  3. Blanda ihop allt i den stora grytan och häll sen lite vatten i färspannan. Lägg i en köttbuljongtärning och vispa ut den i det sjudande vattnet, töm sen detta i grytan
  4. Tillsätt krossade tomater. (Jag odlar mycket tomat själv så allt kom från egen trädgård, fast så här års, via frysen.) Jag använde cirka 8–10 dl krossade tomater.
  5. Nu ska det kryddas upp i rätt smak. Jag kryddar med basilika och oregano, gillar att hålla det lite enkelt med kryddorna. En skvätt rödvin, en matsked söt senap. Behövs mer salt? Använd lite soja. En lite skvätt grädde för att få en rundare smak, kanske ett par matskedar.
  6. Låt det puttra ihop några minuter, medan du kokar pastan. Servera med något grönt och gärna med en god riven ost på toppen.

Kotlettrad med hasselbackspotatis och gräddig skysås med ädelost och svartvinbärsgelé

Findetaljer för lite finare tillfällen. Det här åt vi häromdagen och det blev väldigt gott! Själva såsen och köttet går snabbt. Väljer du i stället kokt potatis är det klart på en halvtimme.

  1. Hasselbackspotatisen tar längst tid, så förbered den först. Skala potatis och lägg mellan två skärbrädor för att inte riskera att dela för långt ner. Skär i tunna skivor, salta och lägg på hyvlat smör. Baka i 225 grader ca en timme beroende på sort och storlek. Hyvla på mer smör och strö över ströbröd när det är ca 15 min kvar.
  2. Stek den benfria kotlettraden på båda sidor i smör. Vänd många gånger. Den ska få fin stekyta. Glöm inte salt och peppar. Den ska upp till ungefär 60 grader om man vill använda en termometer, men jag lägger också i köttet för att få puttra med lite på slutet så det behöver inte vara helt genomstekt här.
  3. Ta upp köttet från pannan och låt vila.
  4. Häll minst 2 dl grädde i stekpanna, ca 1 dl vatten, lite soja och vispa runt.
  5. Klicka i en matsked svartvinbärsgelé, och små bitar ädelost, ca en matsked (beroende på hur smakrik osten är) som får smälta i såsen. Vispa ut och låt puttra. En klick crème fraiche på slutet bryter av med lite syra. Smaka eventuellt av med mer ädelost, gelé och soja för rätt balans.
  6. Skiva upp kotlettraden och lägg i såsen, låt puttra med tills köttet är färdigt.
  7. Servera med något grönt och mer svartvinbärsgelé.
Instagram Facebook-f Envelope

Ett initiativ på uppdrag av Jordbruksverket.

INTEGRITETSPOLICY
Copyright © 2025

Vår policy

Förutom att alltid använda en god glaze när vildsvinsköttet grillas så placerar vi en webbkaka i din dator. Det gör upplevelsen ännu bättre!
Jag förstår