Lisa och hennes familj driver ekologisk lamm- och äggproduktion på Berga gård strax utanför Örebro. Familjen äter ofta vildsvinskött, både till vardag och fest. Fina bitar av vildsvinskött säljs även i familjens gårdsbutik.
Här hittar du Lisas recept på köttfärssås som mättar hela familjen, enkel kålpudding och festmåltiden kotlettrad med hasselbackspotatis, gräddig skysås med ädelost och svartvinbärsgelé.
– Jag upplever att vi har betydligt fler vildsvin här nu än tidigare, säger jägaren och bonden Lisa Schneider. Vi borde ha en bättre strategi för att hålla vildsvinsstammen i schack. Det är viktigt att de inte bökar upp och förstör gårdens mer värdefulla grödor, som till exempel ärtodlingarna.
Lisa tog jägarexamen som 19-åring och hon ser jakten som ett sätt att värna sina djur och grödorna på gården. Tillsammans med sin sambo och sina föräldrar driver Lisa Schneider ekologisk lamm- och äggproduktion samt växtodling på 340 hektar. Till gården hör även 200 hektar skog. Hon är dessutom rådgivare åt branschorganisationen Svenska Ägg och mamma till Casper, sex år.
– Vårt jaktlag består av ungefär fem jägare, säger Lisa. Vi jagar på vår mark, på grannens mark och på arrendemark från kommunen.
Vildsvinen har brett ut sig i området runt gården och Lisa har insett att det kommer att behövas en plan för att förvalta vildsvinsstammen.
– Just nu bökar de mest i skogsmarkerna tack och lov, vi ser spår efter dem i alla våra trattkantarellställen, säger Lisa. Vildsvinen gillar verkligen svamp.
De vildsvin som skjuts levereras till viltslakteriet i Arboga, som ligger sju mil från Berga gård. Här styckas de och sedan säljer Lisa och hennes familj delar av köttet i gårdsbutiken. Resten går till självhushållning och goda vardagsrätter.
Följ gärna Lisa på sociala medier:
Facebook
Instagram Lisa
Instagram Berga Skafferi
Godaste vardagsmaten
– Vildsvinskött är jättegott, säger Lisa. Köttfärssås, tacos och grytor är några av våra favoriträtter för vildsvinsfärs och vildsvinskött. Det är ett perfekt all around-kött och det passar både till vardag och fest.
– Kålpudding på vildsvinsfärs är en god rätt som uppskattas av hela min familj. Det är lätt att göra mycket kålpudding och den går utmärkt att frysa.
Köttfärssås och spagetti är en annan familjefavorit.
– För att lura i barnen mycket grönsaker är köttfärssåsen fullproppad med morötter, lök och tomater, säger Lisa.
Till festligare tillfällen serverar Lisa gärna kotlettrad med hasselbackspotatis, gräddig skysås med ädelost och svartvinbärsgelé.
– Själva såsen och köttet går snabbt att laga. Väljer du kokt potatis i stället för hasselbackspotatis är maten klar på en halvtimme, säger Lisa.
Enkel kålpudding på vildsvinsfärs
En enkel och god rätt som uppskattas av hela familjen. Det är lätt att göra mycket av det här, och det som blir över går utmärkt att frysa in.
(6 portioner)
Köttfärssås och spagetti
Det här kan räcka till både lunch, växande tonårspojkar och matlådor för veckan. För att lura i barnen mycket grönsaker är rätten fullproppad med morötter, lök och tomater. Morötterna är dessutom både rivna och grovhackade för att det ska finnas något för 6-åringen att peta bort.
Kotlettrad med hasselbackspotatis och gräddig skysås med ädelost och svartvinbärsgelé
Findetaljer för lite finare tillfällen. Det här åt vi häromdagen och det blev väldigt gott! Själva såsen och köttet går snabbt. Väljer du i stället kokt potatis är det klart på en halvtimme.
Vår policy