Kocken Mattias ”Fredagskocken” Larsson är känd för sina härliga maträtter och fina kokböcker. I tidningen Allt om Mat har han bland annat presenterat fem recept med svenskt vildsvinskött. Här berättar han om varför han tycker att det är så gott med vildsvinskött.
Varför ska vi äta vildsvinskött?
– En bra anledning är att det är ett hållbart kött ur miljösynpunkt. Det är bra att ta tillvara de vilda djur som faktiskt finns i skogar nära oss. Och vildsvinskött har fått ett oförtjänt dåligt rykte.
På vilket sätt då?
– Jag tror att många förväntar sig att det ska smaka som griskött men upphöjt till två, och inte ha den milda och samtidigt djupa smak som ett bra vildsvinskött har. Den vanligaste reaktionen som man får när man bjuder på vildsvin är ett förvånat ”med det smakar ju vanligt kött”.
Hur är smaken, om du ska beskriva den?
– Jag tycker man kan säga som en blandning av fint vilt kött, nötkött och griskött av hög kvalitet.
Vilket av dina recept här rekommenderar du för nybörjare?
– Vildsvinsfärsbiffarna. De är fantastiskt goda, och det är dessutom bekanta smaker med gräddsåsen och de rårörda lingonen och den bakade spetskålen till.
Var får man tag på vildsvinskött?
– Det finns inte överallt. Handlar du i en butik med manuell köttdisk så fråga din handlare, det går ofta att beställa hem eller handla online.
1. Stektiderna för ”helstekt” kan variera ganska mycket, eftersom storlekarna på styckdetaljerna kan skilja sig mycket åt. En hel vildsvinskarré kan väga från 300 till 900 gram, så de mindre tillagas betydligt snabbare.
2. Samma sak gäller grytbitar. Tillagningstiden varierar beroende på vilka delar de är styckade av, djurets ålder etc.
3. En svårighet med vildsvin kan vara att köttet kan skilja sig lite i kvalitet, både i smak och textur. Men så är det med annat vilt – och nötkött också.
Vår policy