För två år sedan investerade Tvärskogs Vilt över tre miljoner kronor i nya maskinlinjer, levererade tävlingsråvaran vildsvinskarré till finalen i Årets Kock 2021 och drog igång ett helt nytt varumärke för viltprodukter tillsammans med Jojjens Chark i Västervik. Möt Tomas och Peter som berättar om Svenskt Skogsvilt.
Familjeföretaget Tvärskogs Vilt utanför Kalmar drivs av Tomas Nilsson och hans fru Karin Andersson. Vd för företaget är sedan hösten 2021 sonen Viktor. De har sedan tidigare ett mångårigt samarbete med Jojjens Chark i Västervik, som också är ett familjeföretag. Under pandemin startade de tillsammans ett nytt varumärke: Svenskt Skogsvilt.
– Vi märker ett ökande intresse för vilt, det växer för varje år och tillgången har ökat så vi bestämde oss för att växla upp tillsammans, säger Peter Hirshman, vd, Jojjens Chark. Nu har vi ett brett sortiment med fina viltprodukter för både offentlig sektor och dagligvaruhandel.
– Det är en jättesatsning från båda företagen, säger Tomas Nilsson, grundare och ägare Tvärskogs Vilt. Vi öppnar till exempel flera nya viltdepåer i Mälardalen och i Östergötland, där jägarna kan lämna in sitt vildsvinskött.
Rökt renstek, rökt vildsvinsskinka, vildsvinsstek sous vide och rökt vildsvinsklubba är några av nyheterna som säljs under namnet Svenskt Skogsvilt. Produkterna säljs på City Gross runt om i Sverige.
– I Svensk Skogsvilt-sortimentet finns både färska och frysta produkter, säger Peter. Grytbitar, färs och stek men även andra styckdetaljer – ja, det finns faktiskt allt.
Tvärskogs Vilt tillhör de fåtalet vilthanteringsanläggningar i Sverige som är utrustat med röntgenmaskin.
– Ja, genom att alla våra viltprodukter röntgas kan vi säkerställa en trygg och säker produkt till våra kunder, säger Tomas. Det minsta man bör ha på en vilthanteringsanläggning är en metalldetektor, men inget slår en röntgen, den upptäcker allt. Det var en stor investering, på cirka en halv miljon kronor, men viktig att göra.
– Svenskt vildsvinskött har blivit populärt bland konsumenterna och butikerna börjar lyfta fram produkterna i hyllorna, det är roligt att vildsvinsköttet äntligen fått ett statuslyft, säger Peter.
Vår policy