Den här rätten med bra och prisvärda råvaror i säsong passar lika bra till vardag som till fest!
– Det är husmanskost men med modern twist, säger kocken Paul Svensson. Den milda gulbetan utgör basen tillsammans med potatis och toppas med krispigt stekt isterband och sötsyrliga lingon. Dessutom är isterband klimatsmart mat.
Paul Svensson är tv-kock, krögare och kokboksförfattare. Han har lång erfarenhet som kock och kreativ ledare för toppkrogar som Bon Lloc, Fredsgatan 12 och Fotografiska i Stockholm. Han har gett ut flera prisbelönta kokböcker och arbetar även som utbildare och föreläsare. Några av hans ämnen är matfilosofi , trender och mat för alla sinnen.
– Jag inspirerades till den här rätten av min mormor som var galet skicklig på att laga raggmunk, säger Paul. Smakbilden med lingon och grädde tar vi med oss in i den här bet- och potatisrätten med knaperstekt och aromatiskt isterband. Lingonen bryter så bra mot rotfrukterna, de ska vara lite sötsyrliga.
I det här receptet har vi ersatt vanligt isterband med vildsvinsisterband. Serverat på Pauls sätt räcker två isterband gott och väl till fyra portioner.
Det finns en film där du kan se kocken Paul Svensson tillaga rätten. Filmen hittar du här
Ingredienser
4 port
6 gulbetor, skrubbade
6 fasta potatisar, skrubbade
1 rödbeta, skrubbad
1 lagerblad
2 vildsvinsisterband
1 kruka färsk bladpersilja
rapsolja
salt
peppar, nymalen
Till servering
100 g lingon
50 g strösocker
Vispgrädde
Gör så här:
1. Börja med de rårörda lingonen. Blanda lingon med socker i en skål. Ställ åt sidan.
2. Skär gulbetor och potatis i klyftor (spara rödbetan). Koka dem precis mjuka i lättsaltat vatten tillsammans med lagerblad.
3. Hyvla rödbetan i tunna skivor. Lägg i iskallt vatten, det gör den extra krispig.
4. Häll av de kokta rotfrukterna. Stek dem i olja i en stekpanna tills de får lite yta. Salta.
5. Snitta korven på längden. Gröp ut innehållet och dela i mindre bitar.
6. Knaperstek det urgröpta isterbandet i olja i en annan stekpanna.
7. Finhacka persiljan.
8. Lägg betor och potatis i en form eller på ett fat. Toppa med knaperstekt isterband, rårörda lingon och persilja.
9. Servera med iskall ovispad grädde.
Vår policy