– Min favoriträtt med vildsvinskött är helstekt grillat innanlår, säger Peo Andersson, grundare av Skånska Kött & Vilt AB. Men Vildsvinsköttets dag den 29 juli firade jag genom att laga tjocka fina viltfärsbiffar på vildsvins- och hjortfärs med hemmagjort potatismos och rårörda lingon.
Tillsammans med sina anställda driver Peo ett viltslakteri med gårdsbutik, vildsvinsfarm och mötesplatsen Köket. Företagets produkter finns i de flesta större livsmedelsbutiker samt i den egna gårdsbutiken. I Sjunkaröd, på gårdens vildsvinsfarm, strövar en stor flock av vildsvin ute året om i väl inhängande områden.
Historien om Sjunkaröd börjar på 80-talet med två vildsvin: Elizabeth och Charlie. Suggan Elizabeth var en bröllopspresent till en god vän, som dock inte hade möjlighet att ta hand om henne.
– Så hon fick flytta till Sjunkaröd där hon fick sällskap av galten Charlie, säger Peo. Elizabeth och Charlie lade grunden för den vildsvinsfarm som vi nu har.
Vildsvinen går ute året om, men har möjlighet att gå in i små hus vid dåligt väder eller när de ska ha kultingar. Flocken består av ett hundratal djur.
Suggorna får varje år 1,5 kull smågrisar med ett medeltal på fem kultingar i varje kull. Utfodring sker med pelleterat svinfoder och sockerbetor. Dessutom hjälper vildsvinen till med trädgårdsavfall och gräsklipp.
– Vi producerar bara livsmedel av hög kvalitet och vårt kött kommer från djur som haft en bra uppfödning, säger Peo. Korta djurtransporter, en lugn och värdig hantering av djuren och en stressfri slakt är mycket viktigt för oss.
Vildsvinsköttet och Sjunkaröds sortiment av lamm-, nöts- och viltkött säljs i gårdens egen butik, men även i de flesta större livsmedelsbutiker.
I Sjunkaröds kök anordnas regelbundet matlagningsaktiviteter för mindre grupper, till exempel som familjearrangemang, teambuilding med kollegor eller ett gäng som bara vill lära sig lite om kött och matlagning.
– Vi vill öka kunskapen kring kött, både allmänt och vid tillagning, säger Peo. Köttet är därför en central del av matarrangemangen. Som tillbehör till köttet prioriterar vi naturligtvis de lokala råvaror som finns tillgängliga under de olika årstiderna.
Här sker all matlagning från grunden av gruppen, och under tillagningen av maten guidas sällskapet av en kock.
Här hittar du mer information om Sjunkaröd Skånska Kött & Vilt:
Vår policy