Livsmedelsverket har beslutat om nya regler som gör det möjligt att sälja och köpa vildsvinskött på fler sätt än tidigare. Syftet är att underlätta och skapa fler vägar för vildsvinskött att nå fram till konsumenterna.
– Nu drar vi igång de kurser som behövs för att jägarna ska kunna sälja vildsvinskött, säger veterinären och jägaren Jonas Malmsten, som tillsammans med veterinär Torsten Mörner erbjuder kurser i vildsvinshygien.
Regeringens mål är att öka andelen vildsvin som når tallriken och det pågår ett aktivt samarbete mellan flera myndigheter och aktörer för att åstadkomma det. Från och med den 4 november 2024 kan jägare sälja vildsvin direkt till lokala butiker och restauranger samt sälja vildsvin och vildsvinskött direkt till privatpersoner.
– Kravet är att du först har gått viltundersökarutbildningen, därefter kursen i vildsvinshygien och sedan kan du registrera dig i vildsvinsjägarregistret hos Länsstyrelsen, säger Jonas.
Jonas har tagit fram det kursmaterial som Jägarnas Riksförbund använder sig av för utbildning av viltundersökare.
– Det är de två stora jägarförbunden som i första hand arrangerar och ansvarar för viltundersökarutbildningarna. Men de som inte har denna utbildning i botten kan gå en kombinationskurs hos oss. Både jag och min kollega Torsten Mörner har behörighet att utbilda jägare i viltundersökning och vildsvinshygien.
Via sina respektive företag erbjuder de lärarledda onlinekurser men även fysiska utbildningsträffar på flera platser i landet.
– Jag tror att många jägare föredrar att träffas och väljer de fysiska utbildningstillfällena, säger Jonas. Här har vi ofta möjlighet att ha även ett vildsvin på plats. Men de digitala kurserna är smidiga och effektiva för de som vill delta hemifrån.
– Alla som är intresserade av en djuplodande utbildning i vildsvinshygien är naturligtvis välkomna att gå kurserna. Slakthygien är ju intressant och viktigt vid hantering av alla olika sorters vilt.
– Man ska vara väldigt noga med hanteringen av vilda djur, från skottet fram till tallriken, med både kylkedja och hygien. Det kräver både kunskaper och bra lokaler. Jag tror och hoppas att de som anmäler sig till de här kurserna har bra grundkunskaper, säger Jonas.
Jonas och Torsten har skrivit kurslitteraturen och kommer snart att ge ut en handbok om hygien i samband med slakt av vildsvin, som fungerar som en kompetensutveckling för jägarkåren. Det grundläggande utbildningsmaterialet är granskat och godkänt av Livsmedelsverket.
Höstens kurser finansieras delvis av stöd från Landsbygdsprogrammet, Landsbygdsfonden via Länsstyrelsen i Kronoberg.
Jägare kan givetvis, precis som i dag, fortsätta att lämna vildsvin till en uppsamlingscentral eller direkt till en vilthanteringsanläggning. Jägare kan utan vidare utbildning från och med den 4 november även lämna 25 oavhudade vildsvin per år till en lokal detaljhandelsanläggning som i sin tur kan sälja produkter vidare till slutkonsument. Till skillnad från butiker, restauranger och offentliga kök som tar emot vildsvin från jägare kan vilthanteringsanläggningar sälja till andra företag, både inom och utanför Sveriges gränser.
– Min frus soppa på vildsvinskött och grönsaker är en av mina solklara favoriträtter, säger Jonas. Helgrillat vildsvin är också otroligt gott. Det tar ju en dag att grilla det, men det är det värt. Med ett gott glas rött till är det en riktig upplevelse.
Jonas och hans familj bor på en gård med djur, odlingar och trädgård utanför Vallentuna.
– Vi har cirka 50 hektar, med åkermark, beten och skog.
På gården föder familjen upp lamm och grisar och har höns. De är i stort sett självförsörjande på ägg, kött, grönsaker, frukter och rotfrukter. Överskottet av det som produceras säljs bland annat i gårdsbutiken. I trädgården håller ankorna rent och på gården finns även hästar.
– Hästarna har vi mest för landskapsvård men också för nöje, säger Jonas.
I skogarna runt omkring finns det gott om vildsvin.
– Det var en liten dipp i antalet vildsvin runt omkring oss för något år sedan, men nu är det uppe på samma nivåer som tidigare igen. Som tur är finns det många vildsvinsintresserade jägare som bor här i trakterna.
Jonas jagar också, framför allt dagtid till exempel på drevjakter.
– Jag orkar inte riktigt med nattpassen, men tack och lov har vi jägarkompisar som hjälper oss att jaga vildsvin här om nätterna.
Vår policy