Jägaren och kocken Anders Berghult tycker att vildsvinskött passar utmärkt med all världens smaker. Själv väljer han gärna smaker från det karibiska köket i första hand men tycker också om att experimentera med indiska, asiatiska och afrikanska smaksättningar.
Efter en kockpraktik på ett hotell på Jamaica har jägaren Anders Berghult en förkärlek för det karibiska köket och dess smaker
– Ingefära, kanel, muskot och chili passar så bra till vildsvinskött, säger Anders. Googla fram receptet på jamaican jerk pork och tillaga det med vildsvinskarré eller vildsvinsbog. Det är en karibisk klassiker!
Perfekt grillkött
Anders tycker annars att vildsvinskött passar utmärkt med all världens smaker. När han inte serverar vildsvinskött på karibiskt vis väljer han gärna indiska, asiatiska eller afrikanska smaksättningar.
– En av mina favoriter är grillad eller ugnsstekt vildsvinskarré med en kryddig tomatchutney och några potatisklyftor. Men vildsvinskött är också perfekt som stek på hösten.
Överlag anser Anders att allt vildsvinskött är en delikatess.
– Det förädlas ju även till smakrikt bacon, kryddig korv och rökta produkter. Rökt vildsvinsstek är supergott.
Magnifika djur
Vildsvin är ett djur som är en del av den svenska faunan och Anders menar att det är här för att stanna.
– Vi måste förvalta vildsvinsstammen och visa djuren samma respekt som övrigt vilt.
Anders är medlem i Jägarförbundet Västerort och kursledare för jägarexamensutbildningar i Stockholm. Hans intresse för jakt började för över 20 år sedan. Idag är jakten en stor del av Anders liv och han jagar minst två gånger per vecka.
– Vildsvin är en förnyelsebar resurs som vi ska värna om, säger Anders. De är intressanta, listiga och magnifika djur. Vildsvinsjakt är oerhört fascinerande!
Tips! Fira Vildsvinsköttets dag den 29 juli med grillat vildsvinskött.
Tomatchutney
(5 tomater)
Skär ett kryss i toppen på tomaterna. Lägg ner dem i kokande vatten, cirka 30 sekunder. Ta upp och dra av skalet. Hacka tomaterna.
Rör ihop:
– 1 1/2 msk fisksås
– 5 cm ingefära
– 1 grön chili hackad
– 2 klyftor vitlök pressade
Koka den mixade röran med de fem skalade och hackade tomaterna.
Tillsätt 1-2 dl socker och ca 2-3 msk vinäger eller ättika.
Anders tips: ”Tomatchutneyn är het och marinaden är också lite het. Vill du ha mildare smaker kan du skippa marinaden och bara krydda karrén med lite rosmarin, timjan, salt och svart- eller vitpeppar. Eller servera den marinerade karrén med en mild kall ört- och crème fraiche-röra istället för den kryddiga tomatchutneyn.”
Kryddig marinad till vildsvinskarré
– 1/2-1 dl soja
– 1/2-1 dl olja
– Lite salt
– Svartpeppar/vitpeppar
– En skvätt apelsinjuice/annan juice
– Ingefära, chili, vitlök efter behag
– Timjan
– 1-3 msk honung (eller socker/brunsocker)
– En skvätt lime (eller citron/vinäger)
Rör ihop och låt vildsvinskarrén marinera.
Vildsvinskarré
Ca 600 g vildsvinskarré
Grilla eller fräs i panna och in i ugn. Grilla köttet på medeltemperatur tills det uppnått ca 65°. Låt vila cirka 10 minuter (då kommer temperaturen stiga till cirka 70-72°).
Serveringstips!
Servera med exempelvis ugnsrostade potatisklyftor. Smaksätt gärna potatisklyftorna med olivolja, svartpeppar, flingsalt och rosmarin.
Vår policy