• AKTUELLT
  • OM
    • OM VILDSVINSKÖTT
    • OM WEBBPLATTFORMEN
  • INSPIRATION
  • RECEPT
  • KLIMATSMART
  • HANDLA
  • PRESS
  • POLICY
Meny
  • AKTUELLT
  • OM
    • OM VILDSVINSKÖTT
    • OM WEBBPLATTFORMEN
  • INSPIRATION
  • RECEPT
  • KLIMATSMART
  • HANDLA
  • PRESS
  • POLICY
Sök
2023-11-21

Månadens vildsvinsköttsprofil:

Kocken Erik Videgård lagar vildsvin på Texas-vis

Detta är en riktig smakfest! Texas wild boar chili är en rätt som är något utöver det vanliga! Kocken Erik Videgård bjuder på receptet: Chiligryta med vildsvinskött, bacon, kaffe, öl och mörk choklad.
– Det här är en smakkombination du bara måste testa, säger Erik. Köttet blir otroligt mört.

– En Texas chili innehåller inga bönor och inga tomater. Den får sin smak från en chilipasta gjord på fem olika sorters stora chilis, som är lite mildare. Chilipastan ger grytan den där mjuka härliga hettan, säger Erik, när han lagar rätten i TV4 Nyhetsmorgon.
Grytan ska puttra i ugnen cirka fem timmar, smaka av efter cirka fyra timmar. Servera grytan med skivad rödlök och tortillabröd eller majsbröd.

Hela receptet hittar du på koket.se, klicka här! Eller scrolla neråt.

Programmet sändes på TV4 i början av november 2023 och länk hittar du nedan. På TV4 Play kan du se när Erik tillagar Texas wild boar chili. Klicka här!

Texas wild boar chili (Vildsvinsgryta på Texas-vis)

INGREDIENSER:

  • 6 anchochili
  • 2 pasilla chili
  • 2 costeño chili
  • 2 chili guajillo
  • 4 arbol chili
  • 4 skivor bacon
  • 1,8 kg vildsvinskarré, i 3 cm kuber
  • 100 g gul lök, hackad
  • 30 g vitlök, krossad
  • 2 dl kaffe
  • 33 cl öl
  • 500 g vatten
  • 1 msk malen spiskummin
  • 0,5 tsk malen kane
  • 0,5 tsk malen nejlik
  • 0,5 tsk malen kryddpeppar
  • 1 tsk korianderfrö
  • 0,5 tsk cayennepeppar
  • 2 chipotlechilifrukt, inlagda
  • 250 g vatten
  • 60 g Masa harina
  • 20 g mörk choklad, riven
  • Salt

GÖR SÅ HÄR:

  1. Dela och kärna ut chilifrukterna.
  2. Lägg chilin i en kastrull och rosta lätt.
  3. Slå på vatten så det täcker, koka upp och lägg på ett lock.
  4. Ställ åt sidan i 30 minuter.
  5. Hetta upp en stor gjutjärnsgryta och fräs baconskivorna tills de är krispiga.
  6. Ta upp skivorna och smula dem.
  7. Fräs köttet i baconfettet i två omgångar tills det är brynt.
  8. Ta upp köttet och ställ åt sidan.
  9. Fräs löken tills den är genomskinlig men inte brynt, tillsätt vitlöken och fräs några sekunder till.
  10. Lägg tillbaka köttet i grytan och tillsätt kaffe, öl, vatten, bacon, spiskummin, kanel, nejlika, kryddpeppar, korianderfrö och cayennepeppar.
  11. Koka upp.
  12. Skölj av den torkade och blötlagda chilin och blanda med inlagd chipotlechili samt 250 g vatten.
  13. Mixa blandningen slätt.
  14. Tillsätt chilipastan i grytan och blanda runt.
  15. Koka upp och sjud under lock i fem timmar.
  16. Smaka av efter en timme och korrigera med eventuellt fler kryddor samt ytterligare vätska om det behövs.
  17. Efter fem timmar tar du upp en dl vätska och blandar med masa harina.
  18. Rör ner blandningen i grytan igen tillsammans med den rivna chokladen, smaka av med salt.
  19. Koka upp och sjud grytan i ytterligare en halv timme.
  20. Servera grytan med skivad rödlök och tortillabröd eller majsbröd.
Instagram Facebook-f Envelope

Ett initiativ på uppdrag av Jordbruksverket.

INTEGRITETSPOLICY

Copyright 2021

Vår policy

Förutom att alltid använda en god glaze när vildsvinsköttet grillas så placerar vi en webbkaka i din dator. Det gör upplevelsen ännu bättre!
Jag förstår