– I hela Italien äter man vildsvinskött, främst på alla små trattorior på landsbygden och i bergstrakterna. Det är mycket grytor och stuvningar. Vildsvinskött är ett naturligt, nötigt viltkött med mycket god smak, säger jägaren och stugbyägaren Marco Shahin i Blekinge.
Godast i höst? Italiensk vildsvinsgryta med polenta är Marcos tips. Givetvis med svenskt vildsvinskött. Här hittar du receptet.
Marco är född och bosatt i Sverige, men har sina rötter även i italienska provinsen Emilia-Romagna i norra Italien, varifrån hans mormor och morfar kommer. Härifrån har han fått sitt stora intresse för maten. Och rätter med vildsvinskött är mycket vanligt på traktens små trattorior.
– Vildsvinskött är en utmärkt ingrediens i alla grytor. Vildsvinsfärs passar även perfekt som bolognese med färsk hemmagjord pasta, säger Marco.
Marco och hans fru Anna driver Fröjdadals Vildsvinshägn i Blekinge. På det fyra hektar stora skogsområdet erbjuder de viltspårkurser och träning med unghund inför jakt. Jakthundarna släpps i hägnet, får kontakt, lär sig söka efter och lära känna vildsvinen.
– Tre uppfödda vildsvin finns alltid i hägnet, de byts ut lite då och då eftersom de snabbt anpassar sig efter hundarna och lär sig hur de fungerar. Inga djur får bli skadade under träningen i hägnet, varken hundar eller vildsvin, säger Marco.
I vildsvinshägnet lever vildsvinen ett gott liv i skydd av skogen. De väger cirka 35 kilo när de kommer till hägnet och kan bli upp till 100 kilo tunga.
Strax intill hägnet har Marco och hans fru byggt en modern stugby, Fröjdadal Jakt & Stugor. Här kan hundägare, jägare och andra naturälskare hyra stugor och bo lugnt och naturskönt.
– Under nyåret brukar det vara fullt med hundägare som vill slippa fyrverkerier, säger Marco.
På parets marker runt omkring hägnet, cirka 30 hektar, är det fullt av vildsvin och annat vilt. Marco erbjuder även kurs för jägarexamen samt åtel- och drevjakt i närområdet, på en total yta på 3 000 hektar, med övernattningarna i stugorna.
Här kan gästerna även förboka vildsvinskorv för att avnjuta i stugorna.
Här kan du läsa mer om Marcos och Annas vildsvinshägn och stugby:
Facebook: fröjdadals vildsvinshägn
Frojdadal.se
(4 personer)
Ingredienser:
800 g vildsvinskött, helst innanlår
2 selleristjälkar
2 gula lökar
2 morötter
4 vitlöksklyftor
2 mindre grenar färsk rosmarin
4-5 blad salvia
Rött vin att marinera det tärnade köttet och grönsakerna i
Olivolja
6-7 st kryddnejlikor
5-6 torkade enbär
2 lagerblad
4 dl rött vin
Gör så här:
Vildsvinsgryta
Tärna köttet i ca 2-centimetersbitar.
Lägg därefter köttet i en skål.
Tärna sedan alla grönsaker och blanda ihop detta med köttet.
Täck sedan blandningen med rött vin och låt stå under natten.
Sila av kött och grönsaker från vinet, separera därefter köttet från grönsakerna för att sedan finhacka grönsakerna. Vid finhackning av grönsakerna lägg till rosmarin och salvia.
När allt är finhackat så lägg allt i en kastrull tillsammans med tre matskedar olivolja och fräs under låg värme.
Tillsätt nu köttet ( salt och peppar efter behov) kryddnejlika, enbär samt lagerblad.
När köttet ändrat färg lägg till 4 dl rött vin och koka på låg värme ca 45 min. Tillsätt vatten vid behov.
Polenta
Tillaga polentan enlig anvisningarna på paketet.
När polentan är klar bred ut den i en ugnspanna ca 2 cm tjockt lager och låt svalna.
Dela sedan in polentan i rektangulära bitar som serveras med vildsvinsgrytan.
Vår policy