Intresset för att använda vildsvinskött i offentliga kök har nästan fördubblats de senaste två åren. Det visar MATtankens kartläggning av inköp av vildsvinskött i offentliga kök.
På två år har inköpen av svenskt vildsvinskött till kommuner och regioner ökat rejält, det visar MATtankens kartläggning.
– Fler kommuner och regioner köper vildsvinskött och det har skett nära en fördubbling av den inköpta mängden, från 2020 till 2022, säger projektledare Eva Sundberg, MATtanken.
Den inköpta mängden svenskt vildsvinskött var 2020 21,7 ton och 2022 39,6 ton. Att intresset för vildsvinskött har ökat styrks också av att flera av de som svarat på kartläggningens enkät kommenterar att de skulle ha köpt mer vildsvinskött, men periodvis har det varit bristande tillgång på köttet.
– MATtankens slutsats utifrån kartläggningen är att det fortsatt finns en stor utvecklingspotential gällande vildsvinskött i offentliga kök. Det finns flera kommuner och regioner som ännu ej serverat vildsvinskött alls. Av de som redan provat finns intresse att få tag på mer kött.
– Men för en fortsatt ökande och mer regelbunden servering av vildsvinskött i offentliga kök behöver mer vildsvinskött passera vilthanteringsanläggningarna, så att mer kött finns att tillgå. Offentliga kök kan bara köpa in sådant kött som kommer via viltanteringsanläggningar, säger Eva Sundberg.
En annan sak som MATtanken noterar är att prisfrågan inte tycks vara avgörande för om kommunerna och regionerna väljer att servera vildsvinskött eller inte.
– Priset för vildsvinsfärs ligger på ungefär samma nivå som priset för nötfärs och färs är den vanligast inköpta styckningsdetaljen, förklarar Eva.
Pst! MATtanken har samlat massor av bra recept med svenskt vildsvinskött – av kockar inom offentlig sektor för andra kockar inom offentlig sektor.
Samtliga recept är för 100 personer.
Du hittar den här.
Vår policy