Tvärskogs Vilt har en av Sveriges modernaste anläggningar och är en av de ledande aktörerna i landet när det gäller viltkött. Ingen annan vilthanterare köper in så mycket vilt som sedan slaktas, styckas och paketeras. Med 16 viltdepåer täcker man upp ett stort område och under högsäsong är 22 anställda involverade med att ta emot och hantera vilt från drygt 3 000 leverantörer.
Av en tillfällighet startade jägaren Tomas Nilsson 1997 det som kom att bli ett växande familjeföretag. På den tiden fanns det bara en aktör i området som köpte upp allt vilt och han såg att det fanns ett behov och registrerade en mottagningsdepå för vilt. Sedan rullade det på.
I omgångar har man gjort investeringar och om- och tillbyggnationer. Fram tills för fem år sedan var det Tomas och hustrun Karin Andersson som drev rörelsen, och man kan säga att de hamnade lite i ett vägval.
– Vi visste inte om vi skulle gasa eller bromsa.
De bestämde sig för att gasa. Sonen Victor Nilsson kom in i företaget och tog över rollen som vd och ekonomiansvarig, medan Tomas har fortsatt som försäljningschef och Karin som kvalitetsansvarig. I familjeföretaget arbetar även dottern Hanna Nilsson som jobbar på distans, och bland annat har hand om design av etiketter.
Omsättningen växte från 15 till 35 miljoner kronor och siktet är numera inställt på 50 miljoner.
– Bara de senaste fem åren har vi gjort investeringar och byggt om för åtta-tio miljoner, berättar Tomas Nilsson.
Styr hela processen
Styrkan är att man styr hela processen själv, man hämtar viltet med egna kylbilar och slakt, styckning och paketering sker sedan i Tvärskog. Inriktningen har hela tiden främst varit att tillhandahålla viltkött till grossister. Martin och Servera är Sveriges största restauranggrossist och också den största kunden hos Tvärskogs vilt. För två år sedan började man även leverera till detaljhandeln. Citygross kom in i bilden och samtliga butiker i landet köper i dag in viltkött från Tvärskog.
16 depåer
De har alltså 16 viltdepåer där jägarna lämnar in viltet som sedan körs till Småland för slakt, styckning och paketering. De har också en mindre anläggning i Kälarne i Jämtland, men även därifrån körs allt vilt till Tvärskog för vidare hantering.
Dovhjort utgör den största andelen av det vilt som kommer in, hjorten har ökat markant. På andra plats kommer älg, och vildsvin på tredje plats. Men det är också mycket gräsänder som levereras. Gods och gårdar är de största leverantörerna av vilt över huvud taget.
Hög efterfrågan på vilt
När det blev känt att Sverige fått ett utbrott av afrikansk svinpest minskade efterfrågan på vildsvinskött i butikerna.
– Men bara under ett par månader, sedan ökade det igen.
Från den 16 augusti och fram till den sista februari har man öppet dygnet runt för inlämning av vilt, och det är under den här perioden som man drar in omsättningen. Med älgjaktstarten drar högsäsongen i gång på allvar. Som mest slaktar och styckar man upp till 800 djur i veckan.
– Det är svårt att få tag i folk men vi har haft tur, styckarna har jobbat här i 15 år och vi har slaktare som har varit här i tre år. Slaktare och styckare måste man vara jätterädd om.
Satsning på skav en succé
Det är åtta fast anställda som arbetar hela året. Eftersom det är en säsongsbetonad verksamhet har man varit tvungen att hitta andra vägar till sysselsättning. Där har satsningen på en skavlinje varit betydelsefull, alltså en produktionslinje för tunt hyvlat kött som det är en ständigt växande efterfrågan på. På bara någon månad har man hanterat tio ton skav i anläggningen och man har fått en order på 50 ton skav från en kund i Luleå.
De har fått mycket hjälp av länsstyrelsen som har bidragit med investeringsstöd, både till den satsningen och vid andra tillfällen.
Regionen har också stöttat med pengar när företaget valde att bygga en egen digital viltportal, vilket innebär att jägarna kan logga in och följa djurets väg genom hanteringen från det att det lämnas in. Det som en person arbetade med fyra dagar i veckan tidigare kräver nu bara 20 minuters arbetsinsats, och då ska man komma ihåg att det är 40 procent mer vilt som hanteras i dag.
Hur ser framtiden ut?
– Från 1997 fram till 2011 återinvesterades nästan allt, och vi har i dag en modern anläggning på 1 200 kvadratmeter. Förra året ordnade vi till exempel nya personalutrymmen. Nu stabiliserar vi oss och bibehåller omsättningen på 35 miljoner kronor. Det är lätt att öka för snabbt och så hänger det inte med med kostnaderna. Det var egentligen inte meningen att det skulle bli så här stort. Jag brukar säga att ”nästa år blir det inga investeringar”. Men så blir det alltid det ändå, säger Tomas.
Vår policy