AKTUELLT
OM
OM VILDSVINSKÖTT
OM WEBBPLATTFORMEN
INSPIRATION
RECEPT
KLIMATSMART
HANDLA
PRESS
POLICY
AKTUELLT
OM
OM VILDSVINSKÖTT
OM WEBBPLATTFORMEN
INSPIRATION
RECEPT
KLIMATSMART
HANDLA
PRESS
POLICY
Sök
Sök
Vildsvinsstek med glaserad kålrabbi och potatisgratäng
Under tiden steken vilar gratineras jordärtskocksgratängen. En härlig festmiddag!
ANTAL PORTIONER CA:
4
INGREDIENSER
700 g vildsvinsstek, urbenad, (nätad eller uppbunden)
1 tsk salt
1 krm nymald svartpeppar
2 vitlöksklyftor
1 msk smör
1 msk olivolja
5 timjankvistar
Gratäng
350 g potatis
250 g jordärtskocka
1 vitlöksklyfta
2 dl mjölk
2 dl vispgrädde
1 tsk salt
100 g cheddarost
Kålrabbi
300 g kålrabbi
50 g hasselnötter
50 g smör
1 dl vatten
1 krm salt
GÖR SÅ HÄR
Vildsvinsstek:
Sätt ugnen på 125°.
Krydda steken med salt och peppar.
Krossa vitlöksklyftorna.
Bryn steken i smör och olja tillsammans med vitlök och timjankvistar tills den fått fin färg.
Lägg köttet i en ugnssäker form.
Tillaga steken mitt i ugnen ca 1 timme och 15 min tills den har 65° innertemperatur.
Låt steken vila 10–15 min före servering, så att innertemperaturen höjs till 68°.
Gratäng:
Höj ugnsvärmen till 225°.
Skölj potatis och jordärtskockor ordentligt i ljummet -vatten.
Skiva tunt.
Skala och skiva vitlöken.
Koka upp mjölk och grädde i en vid kastrull.
Lägg potatis, jordärtskockor och vitlök i gräddmjölken och låt sjuda ca 20 min tills potatis och jordärtskockor är mjuka med ett lätt tuggmotstånd.
Rör om med jämna mellanrum och krydda med salt.
Häll upp potatisblandningen i en ugnssäker form och riv över osten.
Gratinera mitt i ugnen ca 10 min tills den har en fin gratinerad yta.
Kålrabbi:
Skala kålrabbin och skär bort den nedersta vita delen som är lite hård och träig.
Skär kålrabbin i cm-stora bitar.
Grovhacka nötterna.
Lägg kålrabbin i en vid kastrull och tillsätt smör, vatten och salt.
Koka upp och låt koka ca 7 min tills vattnet kokat bort.
Lägg ner hasselnötterna och koka vidare 1–2 min tills smöret börjat bryna lite lätt.
Skär steken i skivor och servera med kålrabbifräs och gratäng.
Källa: Allt om Mat nr 16 2021
Recept: Mattias Larsson
Foto: Stefan Wettainen.
Vår policy
Förutom att alltid använda en god glaze när vildsvinsköttet grillas så placerar vi en webbkaka i din dator. Det gör upplevelsen ännu bättre!
Jag förstår