På skolorna i Torsås kommun är vildsvinsrätterna populära och många elever äter vildsvinskött även hemma som vardagsmat. Tacos och färsbiffar är några av favoriterna. Möt Mario som är kock på Torskolan och Elinor som är kostchef i kommunen.
Torsås kommun ligger precis mellan Kalmar, Karlskrona och Glasriket i sydöstra Småland. På de fyra skolorna och äldreboendet här lagas all mat från grunden på respektive skola.
– Här jobbar fantastiska kockar som brinner för att servera vildsvinskött i skolan, säger Elinor Hammare, kostchef i kommunen. Ambitionen är att ha svenskt vildsvinskött på menyn minst en gång per månad till våra 700 elever.
– Skolans uppgift är inte bara att lära ut de vanliga ämnena, utan även att lära barnen vad som är bra mat. Vi serverar nyttig, klimatsmart och hälsosam mat, gjord på bra råvaror. Här platsar verkligen vildsvinsköttet in.
Kalmar län är vildsvinstätt och många av eleverna har ätit vildsvinskött som vardagsmat hemma.
– Det är jättebra, det finns inga barriärer som måste överbryggas. Vi behöver inte övertyga barnen om att det är ett gott kött, det vet de redan.
– Vi brukar köra tacos och biffar på vildsvinsfärs, ofta uppblandat 50/50 med fläsk- eller blandfärs. Att äta vildsvinskött är helt naturligt för de allra flesta här i kommunen och rätterna är populära, säger Mario Unterbrunner, kock på Torskolan.
– Vildsvinsköttet kommer från en lokal vilthanteringsanläggning via vår upphandlade grossist. Det är med andra ord både närproducerat och klimatsmart, säger Elinor.
Vår policy