– Vi har inte jobbat med vildsvinskött tidigare, men nu har vi ett samarbete med en lokal vilthanteringsanläggning och lokala jägare, säger måltidschef Patric Gill, Köpings kommun. Vi är flexibla och anpassar matsedlarna efter den mängd vildsvinskött de kan leverera. Vildsvinsköttet är mycket uppskattat!
Det började med historien med älgen. Jägaren Micke Gustavsson fällde en älg på uppdrag av kommunen och skänkte sedan älgköttet till Köpings kommuns barn- och äldreomsorg. Det blev över 90 kilo älgfärs eller runt 1 000 portioner som förvandlades till goda färsbiffar.
– Vi blev jätteglada, inte bara för älgfärsen utan för att det dessutom öppnade helt nya kontakter med den lokala vilthanteringsanläggningen och jägarna i trakten. Jägarna här skjuter ju vildsvin året runt och våra jätteduktiga kockar har nu gått en utbildning för att kunna göra ännu mer och ännu roligare saker med viltköttet.
– Vi tänker helt enkelt lite utanför boxen, vi är flexibla och anpassar oss efter den mängd vildsvinskött som jägarna kan leverera. Om det bara räcker till ett kök så är det okej eftersom alla våra kök har egna matsedlar.
I Köping kommun finns 36 kök varav 27 av dem lagar all mat själva.
– Det känns bra att stötta lokala jägare och köpa upp även små volymer vildsvinskött, säger Patric. Vildsvinsköttet är väldigt uppskattat av både gästerna och kockarna.
Teori- och praktikpassen i viltmatlagning och vilthantering hölls i slutet av februari 2023.
– Vi ville utbilda så många som möjligt, så 30 kockar från kommunen fick lära sig mer om vildsvinskött under ledning av kocken Sven-Åke Larsson.
– Vildsvin är ett gott, spännande och klimatsmart viltkött. Det är roligt att få in mer vilt på menyn, säger Patric Gill.
Läs mer om maten i Köping på Instagram: @matenikoping
Läs mer om vildsvinskött i offentliga måltider här.
Vår policy