– Vildsvinen är genuint smarta djur men framför allt skygga, säger jägaren och viltförädlaren Tim Tauber på Wild Hog Hunters, söder om Kalmar. Med ett ökande jakttryck i områdena så förflyttar sig vildsvinen och ändrar sitt beteende.
– Vildsvinskött är en kulinarisk upplevelse och det är roligt att efterfrågan ökat, säger Tim. Men vildsvinsköttet behöver få högre status i viltgänget.
Har vildsvinsstammen minskat de senaste åren?
– Ja, delvis, säger Tim. Två faktorer som bidragit är lagändringen från 2019 som tillåter mörkersikten och pandemin. Pandemin gjorde att många jägare kunde jobba hemifrån och de fick då tid att ta ett extra pass i skogen.
– Vildsvin ser ganska dåligt, men de har skarp hörsel och ett enormt luktsinne, säger Tim. De är läraktiga och har stor förmåga att anpassa sig till nya situationer. De är mycket snabbrörliga och kan lätt dra i väg långa sträckor om de blir störda i sitt sökande efter mat.
– När det är hårt jakttryck i vissa delar av skogarna så flyttar de hela familjen till lugnare och mindre farliga platser helt enkelt.
– Vildsvinskött är en kulinarisk upplevelse och det är roligt att efterfrågan ökat, men vildsvinsköttet behöver få högre status i viltgänget. Jägarna får idag bättre betalt för både älg och hjort.
Tims dröm är att Jordbruksverket, Livsmedelsverket och Statens Veterinärmedicinska anstalt startar en besiktningskurs, en tilläggskurs till utbildningen som viltundersökare, som gör det enklare för mindre vilthanteringsanläggningar att hantera och förädla vildsvinskött. Det skulle vara en 3-4 dagarskurs som ger deltagarna expertis i vildsvinsbesiktning.
– Besiktningen skulle underlätta arbetet för vilthanteringsanläggningarna, men inte ersätta veterinärskontrollen.
Läs mer om Wild Hog Hunters här.
Tims Instagramtips om du är intresserad av jakt:
@dianasjakt
@wild_huntress
@taxidermy_sweden
Vår policy